Valimo Centeristä tulee älykäs toimistorakennus

 

Enerz Oy toteuttaa isoa toimitilakiinteistöjen saneeraushanketta Nurmi-yhtiöiden omistamiin Valimo Centerin kiinteistöihin Helsingin Pitäjänmäellä. Saneerauksen yhteydessä 1990-luvulla rakennettujen kiinteistöjen vanhat järjestelmät vaihdetaan älykkäiksi ja muuntojoustaviksi.

Valimo Centeristä tulee älykäs toimistorakennusKuva: Nurmi-yhtiöt

– Valitut älykkäät talotekniikan ratkaisut mahdollistavat sen, että isoja saneerauksia ei tulevaisuudessa tarvita. Tavoitteena on, että järjestelmä mahdollistaa myös sellaiset tarpeet, joista emme ole vielä edes tietoisia. Pitäjänmäen kiinteistöissä vuokralaisia on toimistoista kuntosaliin ja tarpeet kiinteistötekniikalle ovat hyvin erilaiset. Järjestelmä mahdollistaa sen, että voimme tarjota optimaaliset olosuhteet kaikille kiinteistön käyttäjille. Ja silti säästää energiaa, sanoo Nurmi-yhtiöiden kiinteistökehitysjohtaja Ville Vairinen.

Enerzin toteuttama saneeraus mahdollistaa energiatuen hakemisen; tukea on kuvassa 20 % kokonaisinvestoinneista. 

–  Teknisen saneerauksen aikana tehtävä järjestelmäuudistus on järkevä investointi tulevaisuuteen. Suomessa on paljon 1990-luvulla tehtyjä rakennuksia, jotka kaipaavat päivitystä. Tällä tavalla toteutettuna kiinteistön korjausvelka pienenee ja takaisinmaksuaika asettuu järkeväksi. Sitä ei perinteisellä talotekniikan saneerauksella saada aikaan, Enerzin toimitusjohtaja Rene Zidbeck toteaa.

Enerz käyttää Schneider Electricin järjestelmiä, jotka mahdollistavat joustavuuden tarpeiden lisääntyessä tai muuttuessa. 

– Älykäs talotekniikka ja avoimuus mahdollistavat kiinteistön järjestelmien integroimisen yhdeksi helposti hallittavaksi, energiatehokkaaksi kokonaisuudeksi, joka tarjoaa optimaaliset olosuhteet. Järjestelmien keräämää tietoa saadaan hyödynnettyä monipuolisesti ja kiinteistön toimintaa voidaan seurata yhdestä käyttöliittymästä. Kiinteistön automaatioon voidaan liittää esimerkiksi energiankulutusta seuraavia ja optimoivia järjestelmiä ja ohjelmistoja, sähköautojen latausratkaisut sekä kiinteistön kulunvalvonta. Tulevaisuudessa integraatioiden sekä toimintojen pilvipohjaisen analysoinnin ja optimoinnin rooli tulee entisestään kasvamaan, sanoo Schneider Electricin myyntijohtaja Timo Peltola.

– Kiinteistössä voi toimia samanaikaisesti kuntosali, perinteistä toimistotilaa tarvitseva toimija sekä yritys, joka tarvitsee ison palvelintilan. Jokaisella alueella on säädettävä ilmanvaihto, vaikka ne ovat samojen ilmanvaihtokoneiden alla. Kuntosalille saadaan tehokkaammin ilmaa, kun sitä tarvitaan, sanoo Enerzin projektipäällikkö Max Sevelius.

– Ilmanlaadun ongelmat liittyvät usein ilmanpaineeseen. Perinteisessä kiinteistössä ilmanvaihtokone sammuu työpäivän päätteeksi, mutta ilmanpoisto ei. Se taas aiheuttaa alipainetta ja korvaavaa ilmaa tulee reittejä pitkin, jossa sen puhtautta ei voida varmistaa. Toteuttamassamme ratkaisussa on jatkuva paine-eromittaus. Se säästää myös energialaskussa, sillä ilmanlämpötilaa optimoidaan jatkuvasti. Ilmanvaihdon ohjelmointi on viety täysin uudelle tasolle, Sevelius kertoo.

 

 
 
 

Uusimmat uutiset