Tutkimus: Suomalaiset yritykset ovat kiinnostuneita älykkäistä toimistotiloista

 
Helsinki, Suomi – Signify (Euronext: LIGHT), the world leader in lighting, Suurin osa suomalaisista yrityksistä tuntee käsitteen älykkäästä toimistosta ja olisi valmis maksamaan enemmän päivittääkseen toimistonsa älykkääksi. Muutoksen tuulia hidastaa suomalaisten kiinteistönomistajien strategian puute, selviää Signifyn tuottamasta pohjoismaisesta tutkimuksesta.
Tutkimus: Suomalaiset yritykset ovat kiinnostuneita älykkäistä toimistotiloista

Yritätkö etsiä vapaata kokoushuonetta tai joudutko seisomaan ruokalan jonossa ruuhka-aikoina? Sen lisäksi, että työntekijät kokevat nämä tilanteet aikaa vievinä, tuovat ne myös lisäkuormitusta kiireisiin työpäiviin. Älykäs toimisto sen sijaan säästää työntekijöiden aikaa tarjoamalla nopean katsauksen vapaista tiloista ja suosittelemalla työntekijöille parasta mahdollista vaihtoehtoa. Tehokkuus lisääntyy ja samalla työnteon viihtyvyys ei kärsi.

Signifyn (entinen Philips Lighting) tuottamasta pohjoismaisesta tutkimuksesta käy ilmi, että yli puolet (56 %) tutkimuksen suomalaisista osallistujayrityksistä ymmärtää älykkään toimiston käsitteen ja lisäksi 77,8 % yrityksistä ilmoitti jo käyttävänsä joitakin älykkään toimiston elementtejä, kuten lämmityksen, ilmanvaihdon ja ilmastoinnin automaattista säätelyä. Tutkimuksen mukaan yli 500 työntekijän suomalaisyritykset eivät kuitenkaan vielä hyödynnä kaikkia älykkään toimistorakennuksen mahdollistamia teknisiä ratkaisuja.

Signifyn Pohjoismaiden toimitusjohtajan Kenneth Grönholmin mukaan älykkäät toimistorakennukset voivat mukautua yrityksen ja työntekijöiden tarpeisiin sekä tarjota käyttäjille arvokasta tietoa rakennuksen käyttöasteesta. ”Suurin osa suomalaisista yrityksistä hyödyntää jo älykkäitä ratkaisuja toimistoissa, mutta lämmityksen ja ilmanvaihdon hallinta ei kuitenkaan vastaa viimeisimpiä teknologisia kehityssuuntia älykkäiden toimistoratkaisujen saralla”, Grönholm toteaa.

Vaikka Suomi ei ole Pohjoismaiden edistyksellisin älykkäiden toimistoratkaisujen markkina, ovat kaikki (100 %) tutkimuksen suomalaisyritykset hyvin tietoisia älykkäiden toimistojen tarjoamista mahdollisuuksista ja valmiita maksamaan enemmän moderneista työskentelytiloista, jotka on suunniteltu työntekijöiden tarpeiden ympärille.

K-ryhmän uusi päätoimitalo Helsingin Kalasatamassa on loistava esimerkki uuden teknologian soveltamisesta rakennuksen eri osiin. Tilankäytöstä on tehty joustavaa ja tehokasta teknologian avulla ja työympäristöstä työntekijöille viihtyisä.

Kiinteistönvälittäjät eivät ole valmistautuneita kasvavaan kysyntään

Tutkimus osoittaa, etteivät suomalaiset kiinteistönvälittäjät ja rakennuttajat ole valmiita kohtaamaan kasvanutta kysyntää älykkäitä tilaratkaisuja kohtaan.

Vaikka 67 % suomalaisista kiinteistönvälittäjistä myöntää, että vuokralaiset kysyvät älykkäiden toimistojen perään, ei tutkimuksessa haastatelluilla kiinteistönvälittäjillä ollut vielä strategiaa älykkäiden toimistotilojen portfoliota varten. Lisäksi 33 % kiinteistönvälittäjistä pitää yhä hintaa tärkeimpänä parametrinä suomalaisille yrityksille.

”Aina ei täysin ymmärretä sitä, mitä kaikkea älykkäät rakennukset mahdollistavat. Niiden avulla voidaan esimerkiksi tukea tuottavuutta, tehokkuutta ja hyvinvointia yrityksissä. Tällä hetkellä älykkäiden toimistojen kysyntä on kovempaa, kuin niiden tarjonta”, kertoo Kenneth Grönholm.

”Samanaikaisesti meidän tulee olla tietoisia siitä, että meillä on palveluntarjoajana vastuu tuoda esille uuden teknologian luomia mahdollisuuksia ja auttaa alaa pääsemään alkuun älykkäiden toimistojen sektorilla. Ei ole kyse kokonaisvaltaisen ratkaisun tarjoamisesta, vaan potentiaalin havainnollistamisesta”, Grönholm sanoo.

Tietoja tutkimuksesta

Signify toteutti tutkimuksen marraskuun 2018 ja helmikuun 2019 välisenä aikana. Tutkimus koostui yhteensä 55 kvalitatiivisesta haastattelusta yrityksissä, joissa työskenteli yli 500 työntekijää Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää vastaajien tietämystä älykkäistä toimistotiloista. Lisäksi tehtiin 43 kvalitatiivista haastattelua rakennusten omistajien ja insinöörien kanssa. Haastattelujen tarkoituksena oli selvittää Pohjoismaiden markkinatilannetta älykkäiden rakennusten osalta.

Uutiskirje

Uutisia Citymark.Todaystä joka kuukausi.
Katso aikaisemmat uutiskirjeet.

 

 
 
 

Uusimmat uutiset