Toimitilamarkkinoilla muutosten aika

 
Toimitilamarkkinoilla muutosten aika

CityMarkin Suomen myyntiryhmäpäällikkö Heidi Perkiö toteaa, että toimitilamarkkinoilla eletään muutosten aikaa, mihin korona antoi vahvan sysäyksen.

– Kiinteistönomistajat ovat uudessa tilanteessa luoneet erilaisia ratkaisuja ja tuoneet markkinoille uudenlaisia joustotilamalleja, kuten coworking-tiloja. Toimitila ei ole pelkästään seinät, vaan se on myös palvelua. Kiinteistönomistaja on muuttumassa palveluntuottajaksi, Perkiö kiteyttää.

Monet toimitilojen vuokralaiset ovat niin ikään joutuneet lähestymään tilojen tarvetta uudesta kulmasta.

– Kevään 2020 tilanne osoitti, että toimitilatarve voi muuttua hetkessä. Joustavien ratkaisujen kysyntä ja tarjonta tulevat lisääntymään. Se edellyttää kiinteistöomistajilta uudenlaista otetta, koska vuokralaiset ovat varovaisia solmimaan pitkiä vuokrasopimuksia.

Julkisuudessa on keskusteltu paljon siitä, tarvitaanko enää kiinteitä toimitiloja monipaikkaisuuden lisääntyessä. Myyntiryhmäpäällikkö Perkiö ei usko massiiviseen etätyöskentelyyn.

– Yrityksissä oltiin vielä vuosi sitten fiiliksessä, että kaikki työskentelevät myös tulevaisuudessa etänä. Nyt tämä tunne on karissut ja paluu toimistoihin on koronatilanteen salliessa käynnistynyt. Toki etätyötä tullaan tekemään enemmän kuin ennen, mutta toimitilojen tarve ei katoa.

Yrityksen pohtiessa uusia toimitiloja on Heidi Perkiö mukaan vahva valintakriteeri niiden sijainti.

– Sijainnilla on edelleen suurin merkitys. Lisäksi viime aikoina on korostunut autopaikkojen määrä, jota pidetään tärkeänä. Niin ikään saavutettavuus julkisella liikenteellä painaa toimitilojen valinnassa. Jos yrityksen toimitilat sijaitsevat ydinkeskustassa kiinnitetään myös mahdollisiin polkupyöräpaikkoihin huomiota.

 

CityMark on Suomessa jo lähes kymmenen vuoden ajan yhdistänyt vapaat toimitilat ja niitä etsivät vuokralaiset. CityMark perustettiin Ruotsissa vuonna 1991, joten menossa on 30-vuotisjuhlavuosi.

Vuoden 2021 aikana julkaistavassa kuusiosaisessa juttusarjassa tutustumme tarkemmin CityMarkin historiaan, tutkimukseen ja projekteihin sekä saamme myös tietää, mitä asiakkaamme sanovat palvelusta.

Teksti: Irene Murtomäki  

 

 
 
 

Uusimmat uutiset