Toimistot sisustetaan työn luonteen mukaan
9 8 2021
Toimistosisustuksen muutossuuntaukset ovat siirtyminen avokonttoreista takaisin rajatumpiin tiloihin, akustisesti miellyttävät työympäristöt sekä tilojen muuntojoustavuus. Sisustuksen keinoin tuodaan esiin niin yrityksen brändiä, arvoja kuin identiteettiäkin.

Toimitiloista on tullut yrityksen kilpailuvaltti ja erottumistekijä myös Suomessa.
– Kilpailu parhaista työntekijöistä on kova. Hyvä meininki, työntekijöistä välittäminen ja brändin arvomaailma halutaan näyttää ulospäin satsaamalla toimitiloihin, sisustusarkkitehti SIO, TaM, Petra-Miisa Juusenaho Interiorista Tampereelta kertoo.
Juusenahon mukaan kaluste- ja tuotevalikoima on laaja ja hyviä palveluntarjoajia on paljon. Myös tuotekehitys on ilahduttavan innovatiivista ja ekologista.
– Toimistokalustuksen voi nykyään hankkia myös leasing-sopimuksella. Kalustefirmoilla on omien myyjien lisäksi omia suunnittelijoita, jotka tekevät järkeviä ja tasapainoisia kokonaisuuksia.
Kilpailu parhaista työntekijöistä on kova. Toimitiloihin satsaaminen kertoo, että työntekijöistä välitetään, sanoo Petra-Miisa Juusenaho. Kuva: Interiori
Hyvin akustoitu tila lisää työhyvinvointia
Nykytoimistoihin toteutetaan yksilötyöhön ja yhteistyöhön kannustavia, räätälöityjä tiloja. Isot avotilat rajataan akustiikkasermeillä, tilanjakokalusteilla ja lasimoduuleilla. Hälyisissä toimistotiloissa akustoivat ja ääntä absorboivat elementit ovat suunnittelussa isossa roolissa.
Turhia äänen heijastuspintoja ehkäistään kalustevalinnoilla ja pehmeillä pinnoilla kuten akustoivilla tekstiililattioilla ja -seinillä sekä sermeillä.
– Tekstiililattian pohjaus hiljentää korot ja kalustekolinan tehokkaasti. Akustisista seinäpinnoite-elementeistä voi koota alueita tai tehdä yhtenäistä seinäpintaa. Erään yrityksen akustoivaan kierrätysmateriaaliin voidaan tehdä upotuksia ja laserleikkauksia ja upottaa myös valaistusta, kertoo Juusenaho.
Myös villa on tehnyt uuden tulemisen toimistosisustukseen hyvien ominaisuuksiensa takia; kemikaalittomat ja myrkyttömät sisustusmateriaalit ovat nosteessa.
Neuvottelutiloja tarvitaan edelleen. Niiden värit ja kalustus ovat usein aiempaa rennompia. Kuvassa toimistorakennus Aviabulevardi II Vantaalla. Arkkitehtuuri: Arkkitehdit Soini & Horto. Kuva: Mikael Lindén
Hiljaiset tilat ovat tulleet jäädäkseen
Seinälliset sohvaryhmät ja muut monikäyttöiset toimistokalusteet toimivat niin avotoimiston tilanjakoelementteinä kuin vetäytymistiloina. Kalusteseinien akustoivat kennot absorboivat ulkopuolelta tulevaa ääntä sekä säilyttävät keskustelun yksityisyyden.
– Paljon puhelimeen puhuvien työntekijöiden lähiympäristössä tarvitaan akustisia ratkaisuja, sanoo Juusenaho ja uskoo, että ääntäeristävät puhelin- ja meeting-podit kasvattavat edelleen suosiotaan työympäristöissä.
Ilmastoitujen, palaveritekniikalla varusteltujen koppien koot vaihtelevat yhden hengen puhelinkopeista isompiin palaverikoppeihin. Suunnitteluvaiheessa moduulien väritys, kalustus, materiaalit sekä tarvittava tekniikka määritellään tarpeita vastaavaksi.
Tärkein yksittäinen kaluste on edelleen ergonominen toimistotuoli. Hyvä työtuoli on säädöiltään ja varustelutasoltaan niin monipuolinen, että samasta tuolimallista saa räätälöityä erikokoisille käyttäjille mieluisan. Tuoleja valitessa on hyvä hahmottaa myös kokonaisuutta.
– Hyvästä tuoliperheestä saattaa löytyä työtuolin lisäksi neuvottelutilaan sopiva, muotoilultaan yhdenmukainen, mutta kevyempi tuoli sekä vierastuoli ja ruokailutuoli, joissa on hieman erilaiset jalat, Juusenaho kertoo.
Hyvän työtuolin lisäksi toimistojen perusasetuksena on moottoroitu työpöytä. Väritys ei ole automaattisesti harmaa tai valkoinen, vaan pöydänkansia ja jalkoja saa erisävyisinä.
Säädettävä, ergonominen työtuoli ja sähköpöytä ovat toimiston peruskalusteita. Kuvassa EKE-Rakennus Oy:n pääkonttori Espoossa. Arkkitehtuuri: Parviainen Arkkitehdit Oy. Kuva: Vesa Voitto Sakari
Joustavat tilaratkaisut
Perinteiset neuvottelutilat videotykkeineen eivät ole katoamassa toimistoista. Ison pääneuvottelutilan lisäksi halutaan kuitenkin rennompia kokoontumistiloja kuten sohva- ja nojatuolineuvottelutiloja sekä workshop- ja seminaaritiloja, joissa kalustusta voi muunnella.
– Organisaatiomuutoksissa neuvottelutiloja voidaan ottaa myös työntekijäkäyttöön, Juusenaho toteaa.
Sermien, väliseinäratkaisujen ja kalusteiden käyttötavat ovat monipuolisia. Modernit valkotauluelementit ovat työympäristöissä tarpeellisia ja myös sisustuksellisesti tyylikkäitä.
Raikkaat värit ja värienergia on tärkeä osa toimistosisustusta. Väriä löytyy niin kalusteista kuin pintamateriaaleista.
– Päävärit ovat kadonneet. Murretut sävyt ja pastellit ovat nyt trendikkäitä, yritysilmettä korostaen, Juusenaho kertoo.
Puuta ja puun sävyjä on etenkin irtokalusteissa kuten pöydissä ja tuoleissa. Säilytyskalusteet ovat moduulisia, ilmeikkäitä ja monipuolisesti varusteltavissa. Osaksi toimistosisustusta ovat tulleet myös erilaiset tallelokerot, latauskaapit ja pakettipalvelujen tarvitsemat kalusteet.
Toimistojen lounge-tiloissa käytetään nyt paljon murrettuja ja pastellisia sävyjä. Kuvassa peruskorjattu toimistorakennus Arkadia n:o 6 Helsingissä. Arkkitehtuuri: Tengbom Oy. Kuva: Mikael Lindén
Teknologian ja etäyhteyksien suuri merkitys
Videoneuvottelut ja etäyhteydet ovat muokanneet niin neuvottelutiloja kuin työpisteitä. Kalusteiden tarkoituksenmukainen sähköistys ja latausmahdollisuudet pitää suunnitella huolella sekaisten jatkojohdotusten välttämiseksi. Pistorasioita sijoitetaan tyylikkäästi pöydän kansien ohella esimerkiksi tuolien ja sohvien sokkeleihin.
Nauhoitettavia lähetyksiä ja koulutuksia varten toimistoihin varustellaan studiotiloja.
– Henkilöstö liikkuu pandemian takia vähemmän. Tuote-esittelyt, koulutukset ja webinaarit kuvataan ja lähetetään yrityksen omalta studiolta. Tällöin tarvitaan akustiikan lisäksi hyvät kamerat ja äänentoistojärjestelmät.
Tärkeimpiä viihtyvyystekijöitä ovat myös oikeanlainen valaistus ja hyvä sisäilma.
– Jokaisella työntekijällä tulisi olla mahdollisuus vaikuttaa oman työpisteensä valaistukseen, himmennykseen ja valon värilämpötilaan. Valo ei saa olla liian rajua eikä aurinko saa häikäistä näyttöjä, Juusenaho kertoo.
Vaasan vuonna 1862 valmistunut hallintotalo on korjattu moderneiksi työtiloiksi vanhaa säilyttäen. Arkkitehtuuri: Arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy. Työtilakonsultti: Workspace Oy. Kuva: Esa Kyyrö
Toimistojen tilatyypit
Sisustusarkkitehdin suunnittelutyö pohjautuu usein tilankäyttöluonnokseen. Toimistojen suunnittelussa tehdään tyypillisesti jakoa avoimiin ja suljettuihin vyöhykkeisiin sekä yksilötyön ja yhteistyön tiloihin.
Intensiivisen yksilötyön tila
Tilat mahdollistavat keskittyneen työskentelyn ilman häiriötekijöitä. Näissä akustisesti miellyttävissä tiloissa työskentelevät esimerkiksi puhelintyötä tai hiljaista työtä tekevät ihmiset.
Avoimen vuorovaikutuksen alueet
Modernissa toimistoissa ei enää eriytetä tauottamista ja työntekoa. Rennosti sisustetuissa taukotiloissa on mahdollisuus helppoihin kohtaamisiin, vuorovaikutukseen ja ryhmätyöhön.
Hiljaisen työn alueet
Tilaelementeillä ja opasteilla merkityt alueet, joissa pyritään hiljaiseen työhön.
Monikäyttötilat ja tapahtuma-alueet
Mahdollistaa koulutukset, tilaisuudet, workshopit ja pitchit. Monikäyttötilan muuntojoustavuus on erittäin tärkeä. Näissä suositaan usein tilaa jakavia katsomoita tai puuportaita.
Taukotilat
Keittiöt ja taukotilat sisustetaan luovasti bistromaisiksi ja varustellaan yrityksen brändin mukaisesti: vissyhanat, erikoiskahvit, välipala-automaatit.
Henkilökunnan harrastustilat
Toimistot tarjoavat tilaa myös harrastuksille. Elokuvateatterit, studio- ja harrastustilat tai esimerkiksi pyörätalli ovat osa brändin arvomaailmaa ja tapa aktivoida työntekijät viihtymään yhdessä.
Teksti: Anne Korkala
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Projektiuutiset 3/2021 Projektisisustus-liitteessä.
9 8 2021
Luetuimmat uutiset
Uusimmat uutiset
-
Asumispalveluyksikkö Honkahovi valmistui Liperiin
Liperin Ylämyllyn taajamaan on valmistunut ikäihmisten 30-paikkainen asumispalveluyksikkö Honkahovi.
-
E.Ahlström ja Restatop yhdistävät voimansa
Ravintolakattauksen markkinajohtaja E.Ahlström ja sisustusratkaisuja tarjoava Restatop aloittavat tiiviin yhteistyön, joka tarkoittaa yhä kokonaisvaltaisempaa palvelutarjontaa. Ravintoloiden halutaan nyt olevan elämyskeitaita.
-
Päiväkoti Martta Wendelin sai Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon
Vuoden 2023 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon on voittanut Tuusulassa sijaitseva päiväkoti Martta Wendelin, jonka on suunnitellut AFKS Arkkitehdit. Palkinnon myönsi kymmenettä kertaa Suomen Arkkitehtiliitto (SAFA).
-
YIT on myynyt Maistraatinportin Fennialle
YIT ja Fennia ovat allekirjoittaneet sopimuksen Helsingin Länsi-Pasilassa sijaitsevan Maistraatinportin toimistotalon myynnistä. Toimistokiinteistö ostetaan kiinteistösijoitussalkkuun, jota hallinnoi S-Pankki Kiinteistöt Oy. Ostajana kaupassa toimii Fe...
-
Ilmalan Aura -toimistokiinteistö harjakorkeudessaan
Helsingin Ilmalaan rakentuva Ilmalan Aura -toimitilakiinteistö on harjakorkeudessa. Rakennus on ensimmäisiä EU-taksonomian mukaisia rakennushankkeita Suomessa.
-
Hemsö rakentaa taidelukioille uusia tiloja Helsinkiin
Hemsö toteuttaa uudet tilat Helsingin kuvataidelukion ja Kallion lukion lisätilatarpeisiin. Tilojen on tarkoitus valmistua kahdessa vaiheessa syyslukukausiksi 2025 ja 2026.
-
Senaatti-kiinteistöt luopuu toimistokiinteistöstä Tampereella
Senaatti-kiinteistöt myy Tampereen Hervannassa sijaitsevan toimisto-, laboratorio- ja tutkimushallitiloja sisältävän kiinteistökokonaisuuden.