STUL: Suurissa kiinteistöissä varauduttava sähkökatkoihin
1 11 2022
Toimisto-, liike- ja palvelurakennuksissa sekä monikerroksisissa asuinkerrostaloissa sähkökatkoihin varautuminen on erittäin tärkeää erityisesti turvallisuuden takia, muistuttaa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL.

– Kiinteistöjen palo- ja rikosturvallisuuden on toimittava, vaikka sähköt olisivat poikki. Kriittisissä tiloissa kuten sairaaloissa myös muita toimintoja pitää taata. Järjestelmien toiminta varmistetaan esimerkiksi akuilla, UPS-laitteistoilla tai varavoimageneraattoreilla. Myös aurinkosähköjärjestelmät auttavat sähkön riittävyydessä, kun verkon syöttö katkeaa, kehityspäällikkö Riikka Liedes Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä sanoo.
Joidenkin järjestelmien toiminta sähkökatkoissa on pakollista tarkastaa tietyin väliajoin. Ensi talven mahdollisiin tuleviin sähkökatkoihin varautumisessa on STUL:n mukaan tärkeää varmistaa, että sekä pakolliset että täydentävät tarkastukset järjestelmien toiminnasta katkon aikana ja palautumisesta katkojen jälkeen on tehty.
Sähköjen palautuessa sähkökatkon jälkeen kaikki laitteet kytkeytyvät päälle samanaikaisesti. Tämä voi aiheuttaa tehopiikin, joka voi joissain harvinaisemmissa tilanteissa aiheuttaa ongelmia sähköjärjestelmässä. Kannattaa siis varmuuden vuoksi tarkastella myös käynnistystehoja ja mahdollisesti aikatauluttaa laitteiden käynnistämistä automaation avulla.
Sähkökatkot voivat olla riski myös järjestelmien ja tietotekniikan tietoturvalle. Siispä pelkän fyysisen ja nähtävän palautumisen lisäksi myös järjestelmien hyvä tietotekninen toiminta on varmistettava katkon jälkeen.
Vinkkejä sähkökatkoihin varautumiseen:
– Laadi erilaiset tilanteet huomioiva varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalle. Suunnitelmien yksityiskohtiin vaikuttavat muun muassa mahdollisen sähkökatkon viikonpäivä ja kellonaika sekä ulkolämpötila. Suunnitelma huomioi tilat, laitteet ja järjestelmät.
– Suunnitelman tekemisessä auttaa, jos kohteessa on tehty sähköntarpeen kriittisyyden arviointi ja tunnistettu, mitä omassa toiminnassa tapahtuu, kun sähköt katkeavat.
– Tarkista, että kriittisissä järjestelmissä on sähkökatkoja varten keskeytymätön virransyöttö eli UPS-järjestelmä (Uninterruptible Power Supply), jonka avulla prosessit voidaan ajaa hallitusti alas.
– Suunnitelmissa tärkeintä on huomioida työ- ja paloturvallisuus sekä erilaisten kriittisten järjestelmien sähkönsaannin turvaaminen varavoimalla.
– Kovilla pakkasilla on syytä varmistaa, ettei mikään ehdi jäätymään.
– Hyvän suunnitelman avulla minimoit sähkökatkon taloudelliset menetykset ja estät laiterikot sekä järjestelmävauriot.
– Vastaavasti kuin toiminnan alasajoon, myös ylösajoon tarvitaan suunnitelmat. Tunnista jo etukäteen automaattisesti käynnistyvät toiminnot ja manuaalisia toimia edellyttävät toimenpiteet.
– Testaa sekä katkon aikainen toiminta että palautuminen katkon jälkeen katkaisemalla itse sähköt hallitusti toiminnallesi sopivana hetkenä.
– Varmista katkon jälkeen järjestelmien ja laitteiden turvallinen ja energiatehokas toiminta kohteessa. Tee sama tarkastus vielä esimerkiksi vuorokauden kuluttua.
– Päivitä varautumissuunnitelma kokemusten pohjalta.
– Muista ohjeistaa ja muistuttaa tilojen käyttäjiä siitä, miten toimitaan sähkökatkon aikana (hissien käyttö, tilojen käyttö ja lukitukset).
1 11 2022
Luetuimmat uutiset
Uusimmat uutiset
-
Helsinki-Vantaa maailman 24 kauneimman lentoaseman joukossa
Finavian Helsinki-Vantaan terminaalin vuonna 2021 valmistunut laajennus on valittu yhdeksi maailman kauneimmista lentoasemista arkkitehtuurin ja designin kansainvälisessä Prix Versailles 2023 -kisassa. Prix Versaillesin mukaan valitut edustavat poikkeu...
-
YIT kyseli toimistotoiveita: hybridityö tuli jäädäkseen
YIT:n teettämän Kestävät kaupunkiympäristöt -kyselyn mukaan etätyötä tekevien osuus on vakiintunut. Päätetyötä tekevistä 53 % työskentelee etänä 3–5 päivää viikossa ja 52 % päätetyötä tekevistä haluaa tehdä mahdollisimman paljon etätöitä. Coworking-til...
-
Raide-Jokeri on valmis, nyt lähestyy Länsi-Helsingin raitiotien toteutus
Länsi-Helsingin raitiotiehanke sisältää uuden pikaraitiolinjan keskustasta Munkkiniemen ja Haagan kautta Kannelmäkeen sekä kantakaupungin uudet raitiotieosuudet Töölössä ja Kampissa. Suunnittelun on tarkoitus alkaa vuonna 2024 ja toteutuksen 2026. Hint...
-
Tokmannin Moreeni-logistiikkakeskus on valmis
Tokmanni-konsernin uusi 55 000 bruttoneliön Moreeni-niminen logistiikkakeskus on valmistunut Mäntsälään budjetin raameissa ja noin puoli vuotta etuajassa. Tokmanni valmistelee uuden keskuksen pikaista myyntiä asettuakseen itse siihen pitkäaikaiseksi vu...
-
FIGBC: Mieluummin ongelman ratkaisija kuin pahis
Green Building Council Finland (FIGBC) määrittelee perustehtäväkseen tavoitella nopeaa kestävyysmuutosta rakennetussa ympäristösssä. Yhdistyksellä on nyt 320 yritys- ja yhteisöjäsentä, ja sen hallitusta on juuri uusittu viidellä vaikuttajalla.
-
Senaatti myi Otaniemestä kaksi kiinteistöä Newil&Baulle ja Kusinkapitalille
Senaatti-kiinteistöt on tehnyt kiinteistökaupan Newil and Bau Oy:n ja Kusinkapital Ab:n hallinnoiman yhtiön kanssa kahdesta kiinteistöstä Otaniemessä. Kiinteistöt muodostavat suuren kehitettävän kokonaisuuden Kivimiehen alueella, jossa on vireillä asem...
-
Namika Areenalle Betonijulkisivu-palkinto
Vuoden 2023 Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy kohteellaan Namika Areena Helsinki. Areena on Helsingin NMKY:n käytössä, ja lisäksi siellä järjestetään Pakilan peruskoulun liikunnanopetusta.