Poistoa Oy: Tehostettu siivous voi ehkäistä epidemioita

 

Influenssakauden aikana olisi tärkeää tehostaa työpaikkojen siivousta. Työnantaja voi säästää pitkän pennin, kun satsaa siivoukseen ja sairaspoissaolot mahdollisesti vähentyvät, toteaa siivousalan yritys Poistoa Oy.

Poistoa Oy: Tehostettu siivous voi ehkäistä epidemioita
Kuva: Poistoa Oy

– Työnantajien kannattaisi näin influenssakaudella huolehtia siitä, että siivousta työpaikoilla tehostettaisiin ja siivoussopimusta laajennettaisiin. Yhden sairauslomapäivän laskennallinen arvo työnantajalle on 350 euroa. Kun ihminen influenssassa saattaa olla töistä poissa kaksikin viikkoa, voi siitä helposti laskea, että tehostettu siivoaminen epidemioiden aikana kannattaisi myös taloudellisesti, toteaa sisätautien erikoislääkäri, Terveystalon Joni Suomi.

Tehostetun siivouksen aikana olisi hyvä pyyhkiä erityisesti ne pinnat, joihin monet ihmiset koskevat, sillä influenssa leviää pisaratartunnan lisäksi kosketuspinnoilta.

– Näkyvän lian lisäksi ammattitaitoinen siivooja poistaa pinnoilta myös näkymättömiä mikrobeja. Jotkut virukset voivat säilyä tartuttavina pinnoilla useita vuorokausia, ellei pintoja siivota huolellisesti. Siivouksen tulee olla terveyttä edistävää ja ylläpitävää. Olisi todella tärkeää, että epidemioiden aikana siivottaisiin tehokkaammin ja laajemmin, myös ne kohteet, jotka eivät kuulu siivoussopimuksen piiriin yleensä, toteaa siivousteknikko, RTA ja Poistoa Oy:n yrittäjä Niina Kesti.

Poistoa Oy:n mukaan siivoojien rooli on aivan keskeinen epidemioiden ehkäisyssä, vaikka heidän työnsä usein jääkin muilta piiloon.

– Ammattitaitoinen siivooja taitaa oikeat työtavat, joilla näkymättömät mikrobit voidaan poistaa. Aseptisen työskentelyn avulla siivooja pystyy estämään mikrobien kasvun, poistamaan pinnoilta mahdollisia tauteja kantavia bakteereja ja viruksia ja jopa tuhoamaan ne, Niina Kesti toteaa.

Siivoussopimuksiin eivät tyypillisesti sisälly esimerkiksi tietokoneiden näppäimistöt, kosketusnäytöt ja asiakastyytyväisyyttä keräävät laitteet. Nämä ovat kuitenkin Poistoan mukaan varsinaisia mikrobipesäkkeitä.

– Taukotiloissa olisi erityisesti hyvä kiinnittää huomiota kosketuspintoihin, esimerkiksi jääkaapin ovenkahvaan, mikron kahvaan, tuolien ylä- ja alapintoihin sekä käsinojiin ja pöydän reunoihin eli kaikkiin niihin kohtiin, joita kosketellaan paljon, Kesti muistuttaa.

Siivoussopimuksen ulkopuolelle jäävät usein myös ulko-oven kahva ja ovikello. Niiden puhdistaminen olisi Poistoan mukaan ensiarvoisen tärkeää, kuten myös yleisten tilojen kosketuspinnat: hissin painikkeet, kaiteet ja ovenkahvat.

– Aiemmin mekin siivosimme kohteita useammin, mutta säästöt ovat vähentäneet siivousta. Missään ei siivota nykyään liikaa, vaan päinvastoin, Kesti sanoo.

– Jokaisen pitäisi opetella aivastamaan ja yskimään omaan hihaansa, kyynärtaipeeseen. Se on paras tapa ehkäistä infektioiden leviämistä. Sen lisäksi pitää huolehtia hyvästä käsihygieniasta, sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi muistuttaa.

Käsienpesu ja siivous ovat avainasemassa. Käsienpesu pitäisi muistaa aina wc-käynnin jälkeen, ennen ruuanlaittoa ja ennen ruokailua.

– Muista pestä käsiä usein. Olisi hyvä myös ottaa tapa, että kun tulee kotiin, käytäisiin pesemässä kädet. Pese kädet saippualla ja lämpimällä, juoksevalla vedellä. Mikäli saippua on täyttöpullossa, tulisi myös pullon puhtaudesta huolehtia. Sormukset, kellot, korut ja pitkät kynnet vaikeuttavat käsien hyvää hygieniaa, joten niiden alusten pesusta pitää myös huolehtia, Niina Kesti ohjeistaa.

Luokitukset

Toimitilat

 

Uutiskirje

Uutisia Citymark.Todaystä joka kuukausi.
Katso aikaisemmat uutiskirjeet.

 

 
 
 

Uusimmat uutiset