Newsec: Logistiikkakohteet kiinnostavat sijoittajia

 

Newsecin tuoreen raportin mukaan Pohjoismaiden logistiikkakiinteistöjen markkinoilla kysyntä ylittää selvästi tarjonnan. Pohjoismaiden kiinteistöistä kansainvälisiä sijoittajia kiinnostavat eniten logistiikka- ja teollisuuskiinteistöt.

Newsec: Logistiikkakohteet kiinnostavat sijoittajiaKuva: marcinjozwiak, Pixabay

Newsecin mukaan kansainvälisten sijoittajien kasvavasta kysynnästä huolimatta moderneja logistiikkakiinteistöjä on tarjolla niukasti Pohjoismaissa. Spekulatiivista rakentamista on vähän ja kaavoitukseen liittyy tiukkoja vaatimuksia. Tämän lisäksi monet toimijat edellyttävät varsin suurta ennakkovuokrausastetta ennen projektin aloittamista. Nämä tekijät ovat johtaneet siihen, että kohteiden tarjonta on pysynyt suhteellisesti alhaisena muuhun Eurooppaan verrattuna. Logistiikkasegmentti kuitenkin kiinnostaa ja siinä on paljon potentiaalia. 

– Logistiikka on kaikkein rajattomin kiinteistöluokka. Pohjoismaat muodostavat Iso-Britannian ja Saksan jälkeen Euroopan kolmanneksi suurimmat logistiikkakiinteistöjen markkinat, mikä luo valtavasti mahdollisuuksia aktiivisille sijoittajille tällä alueella. Analyysimme osoittaa, että Pohjoismaissa on tehty logistiikkakohteiden kehityshankkeita selvästi vähemmän kuin muualla Euroopassa, jopa asukaslukuun suhteutettuna, kertoo Max Barclay, Newsec Advisoryn Pohjoismaiden toimitusjohtaja.

Newsecin mukaan uutta logistiikkatilaa kehitetään tänä vuonna ennätysmäärä: Ruotsissa 800 000 neliötä, Norjassa 350 000 neliötä, Tanskassa 300 000 neliötä ja Suomessa 200 000 neliötä. Aktiivisesta kiinteistökehittämisestä huolimatta vie aikaa ennen kuin olemassa oleva vanha tilakanta on korvattu uudella, aiempaa korkeammat laatu- ja vastuullisuusvaatimukset täyttävällä tilalla. 

– Vuoden 2021 kiinteistökaupan volyymi Pohjoismaissa nousee kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle, ja tämä johtuu osittain logistiikkasegmentin vahvasta vedosta. Newsecin data osoittaa, että logistiikka- ja teollisuuskiinteistöt ovat ulkomaisten sijoittajien näkökulmasta kiinnostavin kiinteistöluokka Pohjoismaissa. Kansainvälisten sijoittajien osuus tämän segmentin kaupoista on Pohjoismaissa 61 %, Newsec Advisory Finlandin toimitusjohtaja Mikko Tenhola toteaa. 

 

 
 
 

Uusimmat uutiset