Lisää jätteiden erilliskeräyksen velvoitteita
15 6 2022
Kuntien tulee järjestää biojätteen erilliskeräys taajamissa sijaitsevissa vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöissä viimeistään 1.7.2022. Myös useimpien yritysten sekä julkisten hallinnon- ja palveluntuottajien on järjestettävä heinäkuusta lähtien toiminnassaan syntyvän yhdyskuntajätteen erilliskeräys.

Asuinkiinteistöjen velvoite kerätä biojäte erikseen koskee taajamissa sijaitsevia rivi- tai kerrostaloja, joissa on vähintään 5 huoneistoa. Biojätteen erilliskeräyksen voi korvata kiinteistöllä tapahtuvalla kompostoinnilla tai vastaavalla pienimuotoisella käsittelyllä, jos kunnan jätehuolto- tai ympäristönsuojelumääräykset sallivat tämän.
Jätelaki velvoittaa ilmoittamaan kompostoinnista tai muusta vastaavasta käsittelystä kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Lisätietoa jätehuollon järjestämisestä ja lajittelusta saa oman kunnan jätelaitokselta tai jätehuoltoviranomaiselta.
Asumisessa syntyvän jätteen erilliskeräystä lisätään vaiheittain. Pakkausjätteen ja pienmetallijätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin taajamissa sijaitseviin vähintään viiden asunnon kiinteistöihin viimeistään heinäkuussa 2023. Yli 10 000 asukkaan taajamissa biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin, kuten
pientaloihin, viimeistään heinäkuussa 2024. Taajamien ulkopuolella asuvia palvelevat pakkausten tuottajan ja kunnan järjestämät pakkausjätteen alueelliset vastaanottopaikat, jotka sijaitsevat usein kauppojen yhteydessä. Tekstiilijätteen alueellinen keräys alkaa viimeistään 2023.
Erilliskeräysvelvoitteet koskevat myös useimpia yrityksiä sekä julkisia hallinnon- ja palveluntuottajia. Heinäkuusta 2022 lähtien näiden toimijoiden on järjestettävä toiminnassaan syntyvän yhdyskuntajätteen erilliskeräys, jos yritys sijaitsee taajamassa tai asema- tai yleiskaavoitetulla palvelu-, matkailu- tai työpaikka-alueella. Jätteiden erilliskeräysvelvollisuuteen vaikuttavat biojätteen, muovipakkausjätteen, paperi- ja kartonkipakkausjätteen, lasipakkausjätteen sekä metallipakkausjätteen keskimääräiset viikkomäärät.
Lisätietoa jätehuollon järjestämisestä ja lajittelusta saa jätehuollon järjestävältä yritykseltä.
15 6 2022
Luetuimmat uutiset
Uusimmat uutiset
-
Uusia uutisia elokuussa
CityMark-sivusto on uutistauolla 1. elokuuta saakka.
-
Hemsö yhteistyöhön Newsecin kanssa
Yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut kiinteistösijoitusyhtiö Hemsö on solminut valtakunnallisen yhteistyösopimuksen Newsec Property Asset Management Finland Oy:n kanssa. Newsec toimii jatkossa kiinteistöjohtamisen kumppanina Hemsön nykyisissä ja tule...
-
Intrum: Yli puolet suomalaisyrityksistä odottaa maksuviiveiden lisääntyvän
64 % suomalaisyrityksistä uskoo maksuviiveiden lisääntyvän, kertoo Intrumin eurooppalainen yritysten maksutaparaportti. Luku on vuotta 2021 pienempi. Raportin kyselyyn vastasi 500 suomalaista talouspäättäjää.
-
Inlook-konsernin toimitusjohtaja vaihtuu
Sisärakentamiseen erikoistunutta kotimaista Inlook-konsernia yli 20 vuotta johtanut Arto Lehtonen jättää tehtävänsä, ja konserni nimittää uuden toimitusjohtajan ennen vuodenvaihdetta. Väliaikaisena toimitusjohtajana on Jyri Salonen.
-
Anna-Liisa Sarasoja Newsec Suomen Property Asset Managementin toimitusjohtajaksi
Newsec Suomen Property Asset Management -liiketoiminnan uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty 20.6.2022 alkaen TkT Anna-Liisa Sarasoja nykyisen toimitusjohtaja Miro Karttusen siirtyessä uusiin haasteisiin talon ulkopuolelle.
-
Jätkäsaaren Bunkkerin suunnittelu jatkuu
SRV ja Helsingin kaupunki jatkavat yhteistyössä Jätkäsaaren Bunkkerin kehittämistä ja suunnittelua. Rakennustyöt on tarkoitus käynnistää ensi vuonna mittavalla purkuprojektilla. Aikataulullisena tavoitteena on saada kohteen liikuntatilat käyttöön vuode...
-
Hemsöstä Turun Teknologiakiinteistöjen enemmistöomistaja
Hemsö ostaa OP Turun Seudun Kiinteistöjen ja Eschnerska Frilasarettet -säätiön omistamat Turun Teknologiakiinteistöjen osakkeet. Kaupan jälkeen Hemsö omistaa 52,1 % Turun Teknologiakiinteistöistä ja on yhtiön suurin omistaja.