Kauppakamari: Korona kuritti, retail- ja hotellikiinteistöillä vaikeat ajat

 

Keskuskauppakamarin Auktorisoidut kiinteistöarvioijat (AKA) -kyselystä käy ilmi, että koronatilanne on vilkastuttanut vapaa-ajan asuntojen ja omakotitalojen kauppaa.  Suurta remonttia vaativat tai taantuvien alueiden kohteet eivät kuitenkaan ostajia houkuttele.

Kauppakamari: Korona kuritti, retail- ja hotellikiinteistöillä vaikeat ajatKuva: Pexels, Pixabay

Keskuskauppakamarin mukaan sijoituskysyntää on nyt asuntojen lisäksi myös metsäkiinteistöjä kohtaan. Toimitilapuolella hankaluuksissa ovat etenkin hotelli- ja majoituskiinteistöt sekä retail. Sen sijaan logistiikka- ja päivittäistavarakauppapuolella toipuminen koronasta on ollut nopeampaa.

 

Arvonmäärityksiä tekevien auktorisoitujen kiinteistöarvioijien (AKA) mukaan tunnelma markkinoilla on nyt odottava eikä riskejä haluta ottaa. Tämä näkyy myös pankkien tiukentuneissa vaatimuksissa luottopäätösten suhteen. Kyselyn vastauksista välittyy kuitenkin usko markkinoiden elpymiseen koronasta huolimatta.

 

”Ammattitaitoinen arviointi tulee näyttelemään haastavassa markkinassa yhä suurempaa roolia. Puolueetonta ja perusteltua näkemystä kiinteistömarkkinasta sekä hintojen kehityksestä tarvitaan yhä enemmän tukemaan osto-, myynti- ja vakuuspäätöksiä”, sanoo Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunnan sihteeri, lakimies Raisa Harju.

 

KTI Kiinteistötieto Oy:n toimitusjohtaja Hanna Kalevan mukaan sijoittajat ovat koronasta huolimatta edelleen kiinnostuneita kiinteistöistä, koska korot pysyttelevät pohjalukemissa ja pääomia on runsaasti liikkeellä.

 

”Isompaa epävarmuutta liittyy tulevaisuuden tilakysyntään, joka kärsii heikkenevästä taloustilanteesta. Korona on tuonut isoja ja odottamattomia haasteita monille kiinteistösektoreille, kuten liike- ja hotellitiloihin. Aika näyttää, mitkä muutokset jäävät pysyviksi ja mitkä korjaantuvat suhdanteiden parantuessa”, Kaleva sanoo.

 

Suomessa toimii reilut 250 auktorisoitua kiinteistöarvioijaa, joista osa arvioi toimitiloja, osa osakehuoneistoja ja kiinteistöjä ja osa maa- ja metsätalouskohteita. Auktorisoidut kiinteistöarvioijat vastasivat AKA 2020 -kyselyyn tämän jaottelun perusteella. Vastauksia saatiin 102.

Luokitukset

Toimitilat

 

Uutiskirje

Uutisia Citymark.Todaystä joka kuukausi.
Katso aikaisemmat uutiskirjeet.

 

 
 
 

Uusimmat uutiset