Intrum: Yli puolet suomalaisyrityksistä odottaa maksuviiveiden lisääntyvän
22 6 2022
64 % suomalaisyrityksistä uskoo maksuviiveiden lisääntyvän, kertoo Intrumin eurooppalainen yritysten maksutaparaportti. Luku on vuotta 2021 pienempi. Raportin kyselyyn vastasi 500 suomalaista talouspäättäjää.

– Vaikka Suomessa inflaatio on pysynyt muita Euroopan maita maltillisempana, on se kivunnut jo 6,8 prosenttiin. Korkean inflaation vuoksi yritysten on muun muassa vaikeampi maksaa tavarantoimittajilleen ajoissa. Elintarvikkeet, bensiini ja energiakustannukset haukkaavat tällä hetkellä ison osan palkansaajien lompakosta ja tämä näkyy heikentyneenä ostovoimana. Maksuongelmilla on taipumus kasaantua jo valmiiksi heikommassa asemassa oleviin eli työttömiin, nuoriin ja eläkeläisiin, kertoo Intrumin myyntijohtaja Juha Iskala.
Toimintaympäristön muutoksiin on kuitenkin osattu valmistua. Yritykset nimesivät liiketoiminnan strategisiksi tavoitteiksi seuraavien 12 kuukauden aikana muun muassa maksuvalmiuden ja kassavirran vahvistamisen (73 %), velanhoidon parannuksen (72 %) ja luottoriskien hallinnan parantamisen (70 %). Näin yritykset pyrkivät suojaamaan itseään makroekonomisilta vaikutuksilta.
Pitkät maksuehdot ja maksuviiveet aiheuttavat ongelmia yritysten toiminnalle, koska silloin raha ei kierrä tehokkaasti kassassa. Lähes neljä viidestä yrityksestä kertoo joutuneensa hyväksymään pidempiä maksuehtoja kuin olisivat halunneet.
Intrumin mukaan Globaali komponenttipula ja toimitusketjujen häiriöt ovat pakottaneet yrityksiä siirtämään omaa maksamistaan ja pyytämään pidempiä maksuaikoja toimittajiltaan. Tämä korostuu tietyillä toimialoilla enemmän. Pankki- ja rahoitusalalla 69 % yrityksistä näkee riskin velallisten maksujen viivästymisestä kasvavan merkittävästi tai jossain määrin tulevien 12 kuukauden aikana. Rakennusalalla vastaava luku on 68 % ja pk-sektorilla 62 %.
Maksuehdoissa joustaminen on Intrumin mukaan kääntynyt kasvuun. 45 % yrityksistä kertoo tarjoavansa asiakkaille tällä hetkellä liian joustavia maksuehtoja, joista on haittaa liiketoiminnalle. Viime vuonna vastaava luku oli 40 %. Maksuviiveisiin varautumisessa ennakkomaksujen osuus on kasvanut merkittävästi viimeisten kahden vuoden aikana ja on nyt 44 %. Toiseksi tärkeimmäksi varautumiskeinoksi nousee luottotarkistukset 32 %:n osuudella.
– Luottokelpoisuuden arviointi on taloudellisen turbulenssin keskellä olevassa liiketoimintaympäristössä merkittävä ja tehokas keino suojautua maksuviiveiltä. Tutkimuksemme osoitti, että jopa 73 % yrityksistä pyrkii vahvistamaan maksuvalmiuttaan vähintään jonkin verran tulevan vuoden aikana. Tämä osoittaa yritysten omaa tahtoa maksaa sidosryhmilleen ajallaan, Iskala sanoo.
Intrumin European Payment Report eli yritysten maksutaparaportti arvioi vuosittain yritysten maksukäyttäytymistä ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä riskejä. Intrum on julkaissut yritysten maksutaparaporttia vuodesta 1998 alkaen. Nyt ilmestynyt Suomea koskeva raportti on järjestyksessä kahdeksas.
22 6 2022
Luetuimmat uutiset
Uusimmat uutiset
-
Schneider Electric: Sähköntuotannon häilyvyys hoituu älyllä ja yhteistyöllä
Schneider Electric Finland Oy järjesti vuotuisen Innovation Day -asiakastapaamisen pääkonttorillaan Leppävaaran Solassa 23.toukokuuta. Tapahtuman tavoitteena oli saada aikaan keskustelua energiankäytön optimoimiseksi.
-
Senaatti-kiinteistöt myy Turun Herkules-korttelin
Senaatti-kiinteistöt järjestää Turun keskusta-alueen Herkules-korttelista suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun, joka käynnistyy elokuussa 2023. Myytävä tontti sijaitsee Aurajoen rannalla Martinkadun ja Itäisen rantakadun kulmassa. Kortteliin on luva...
-
Bravida uusii Orionin tablettituotannon ilmanvaihdon
Bravida uusii Espoon Mankkaalla sijaitsevan lääkeyhtiö Orionin tablettituotanto-osaston ilmanvaihdon. Uusimisen syynä on ilmanvaihtokoneiden teknisen käyttöiän loppuminen; tablettituotannon osasto on rakennettu 1990-luvulla. Uusiminen toteutetaan tämän...
-
Antiloopin kiinteistöissä 2 uutta aurinkovoimalaa
Antilooppi on kertonut tavoittelevansa hiilineutraalia kiinteistöportfoliota vuoteen 2030 mennessä. Ruoholahdessa ja Pitäjänmäellä on otettu käyttöön uudet aurinkovoimalat.
-
Hartela ja Ilmarinen myivät Ristikon Evli Vuokratuotolle
Hartela ja Ilmarinen ovat myyneet Helsingin Konalassa sijaitsevan kauppakeskus Ristikon kotimaiselle Erikoissijoitusrahasto Evli Vuokratuotolle.
-
Avustusta 15:lle rakennetun ympäristön ilmastohankkeelle
Ympäristöministeriö on myöntänyt 1,2 miljoonaa euroa valtionavustusta 15 hankkeelle, jotka kehittävät rakennetun ympäristön keinoja vähentää päästöjä sekä sopeutua ilmastonmuutokseen. Rahoitus on myönnetty EU:n elpymisvälineestä.
-
Tallinnan Viru Keskus on uudistettu
Suomalaisen kiinteistösijoittaja Pontoksen ja virolaisen kiinteistösijoittaja Kapitelin omistama Viru Keskus on avattu kaksi vuotta kestäneen ja 35 miljoonaa euroa maksaneen uudistuksen jälkeen.