Hirsirakenteinen Ärrä Tammisaaressa

 

Tammisaaren vanhan kioskin paikalle on noussut hirsirakenteinen, lippakattoinen ja vähäpäästöinen R-kioski, joka on ensimmäinen R-kioskin itse rakennuttama kioskikiinteistö.

Hirsirakenteinen Ärrä Tammisaaressa

Tammisaaren Ärrä on ollut asemarakennuksessa evakossa maaliskuusta lähtien, kun vanha kioskirakennus purettiin pois. 

Aseman tuntumaan on noussut uusi tummanharmaa hirsinen rakennus, jossa on iso katettu terassi. Lippakatto muistuttaa kioskiarkkitehtuurin perinteistä. Kioskin sisäseiniin on jätetty hirsipinta näkyville. Eristeenä on käytetty puukuitua. Energiatehokuutta tuovat kylmälaitteiden hukkalämmön talteenotto ja aurinkopaneelit. Kioskirakennus on kooltaan noin 110 neliötä ja terassi 50 neliötä. 

– Tämä on ihan uskomaton rakennus. Kioski on tyylikäs, toimiva, moderni ja ekologinen. Itse pidän erityisesti valosta ja avaruudesta sekä maisemasta, joka aukeaa kioskin isoista ikkunoista. Meillä on jatkossa yli 30-paikkainen terassi ulkona ja sisälläkin on asiakaspaikkoja. Siirrymme nyt ihan uudelle tasolle ja aikakaudelle, R-kauppias Sanna Kumpumäki sanoo.

– Lähtökohtamme oli rakentaa mahdollisimman vähäpäästöinen ja energiaomavarainen rakennus. Käyttöveden lämmitys, lattialämmitys ja ilmanvaihtolaitteisto sekä ovipuhallin toimivat kylmälaitteista talteen otetulla hukkalämmöllä. Kioskin katolla on 39 aurinkoenergiapaneelin aurinkovoimala, joka tuottaa noin 15 000 kilowattituntia sähköä vuodessa, R-kioskin rakennusmestari Jari Tapanainen kertoo. 

Uusi kioski on esteetön. Pääovelle ja terassille johtaa kaksi luiskaa, jotka lämmitetään tarvittaessa liukkauden estämiseksi. Oviaukot ovat leveitä ja kynnyksettömiä.  

– Mielestäni onnistuimme hienosti tekemään modernin rakennuksen vanhan rakennuskannan keskelle, Tapanainen toteaa. 

R-kioski on yrittäjävetoinen ketju, joka on osa Reitan Convenience -yhtiötä. Siihen kuuluvat R-kioskin lisäksi Narvesen Norjassa, Latviassa ja Liettuassa, Pressbyrån Ruotsissa, 7-Eleven Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa, YX 7-Eleven Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa, R-kiosk Virossa, Lietuvos Spauda Liettuassa, Caffeine Roasters -kahvilat Latviassa, Virossa, Liettuassa, Norjassa ja Tanskassa sekä Northland-kahvilat Norjassa. Vuonna 2021 yhtiön liikevaihto oli 1,3 miljardia euroa ja myymälöiden lukumäärä oli noin 2000.

 

 
 
 

Uusimmat uutiset