Haahtela: Vihreä siirtymä ja kaupungistuminen estävät rakentamisen romahduksen

 
Rakentamistalouden ja rakennuttamisen palveluja tarjoavan Haahtelan mukaan inflaatio ja korkojen nousu ovat laskeneet asunto- ja korjausrakentamisen määrää sekä hillinneet investointihalukkuutta uusiin hankkeisiin. Rakentamisen tarjoushintojen lasku voi pysähtyä syksyllä.
Haahtela: Vihreä siirtymä ja kaupungistuminen estävät rakentamisen romahduksenHaahtelan tarjoushintaindeksi kuvaa rakentamisen hintatason kehittymistä eri puolella Suomea. Kuva: Haahtela

Haahtelan markkinakatsauksen mukaan rakennusala on sopeutustoimien edessä, kun tuotantoa on vähennettävä ja muutosneuvotteluja käytävä. Tämä puolestaan johtaa alan kasvavaan työttömyyteen ja konkursseihin, Haahtela toteaa.

– Tuotannon sopeuttaminen ja kilpailu työstä kääntävät tarjoushinnat niin voimakkaaseen laskuun, että se lopulta kompensoi inflaation vaikutukset kokonaisuudessaan, Haahtela-yhtiöiden toimitusjohtaja professori Yrjänä Haahtela sanoo.

Vaikka pudotus alalla onkin raju, Haahtelan mukaan täydeltä romahdukselta vältytään, koska vihreä siirtymä, julkisten toimintojen tasapainottaminen sekä muuttoliike suuriin kaupunkeihin vaativat investointeja. Investointitarpeista johtuen Haahtela ennustaa rakentamisen tarjoushintojen laskun pysähtyvän loppusyksystä.

Haahtelan markkinakatsauksen mukaan asuntoaloitukset ovat vähentyneet jyrkästi, kun heikentynyt ostovoima saa kuluttajat siirtämään asunnonostohaaveitaan. Kiinteistösijoittajat ja rakennusliikkeet ovat painaneet jarrua, koska pelkäävät joutuvansa vaikeuksiin myymättömien ja vuokraamattomien toimitilojen ja asuntojen kanssa, Haahtelan katsauksessa todetaan.

Korjausrakentamista hyydyttää, kun taloyhtiöt siirtävät putkiremontteja ja muita suuria korjauksia, koska korkojen nousu kurittaa asuntovelallisia ja taloyhtiöillä on hintojen nousun takia painetta nostaa vastikkeitaan.

Haahtelan mukaan rakentamisen virkoamisen puolesta puhuu hybridityöhön sopivien toimistojen kysyntä ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen. Lisäksi uusien hyvinvointialueiden on tehtävä investointeja toimintansa ja tilatehokkuutensa parantamiseen muun muassa uudenlaisia hyvinvointikeskuksia luomalla.

 

 
 
 

Uusimmat uutiset