Ateneumin peruskorjaus alkaa

 

Senaatti-kiinteistöt aloittaa Ateneumin taidemuseossa 17,1 miljoonan euron arvoisen korjaus- ja muutostyöhankkeen, jonka tavoitteena on parantaa museon sisäolosuhteiden hallintaa ja keskeisten yleisötilojen toiminnallisuutta. Museo on korjaustöiden takia suljettu yleisöltä maanantaista 28.3.2022 lähtien ja avautuu uudestaan tammikuussa 2023.

Ateneumin peruskorjaus alkaaAteneum saa Ateneuminkujalle uuden esteettömän ja turvallisen sisäänkäynnin. Kuva: LPR-arkkitehdit Oy

Peruskorjauksessa uusitaan museon ilmanvaihtokoneet, uudistetaan Ateneuminkujan sisäänkäyntiä ja rakennetaan yleisölle uudet wc-tilat. 

– Sisäolosuhteiden hyvä hallinta on nykypäivän museotoiminnassa välttämätön ehto sekä teosturvallisuuden että yleisötoiminnan kannalta. Ilmanvaihto- ja automaatiojärjestelmien peruskorjauksen myötä Ateneumin olosuhteiden hallittavuus paranee entisestään, kertoo Kansallisgallerian projektipäällikkö Harri Toivonen.

Ateneuminkujan sisäänkäynnin muutosten tavoitteena on puolestaan sisäänkäyntialueen käytettävyyden, turvallisuuden ja esteettömyyden parantaminen. 

–Tuulikaappia laajennetaan portaiden alapäähän lähemmäs Ateneuminkujaa, jolloin nykyinen porrasalue muuttuu lämpimäksi, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Janne-Pekka Niininen.

Yleisön käytössä olevien wc-tilojen määrä kaksinkertaistuu ja tiloissa otetaan huomioon myös entistä paremmin erilaiset käyttäjäryhmät kuten liikkumisesteiset ja lapsiperheet.

Ateneum on suojeltu arvokohde. Korjausten ja muutosten periaatteet on määritelty yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Senaatti-kiinteistöt on asettanut kaikille yli 2 miljoonan euron rakennushankkeilleen päästövähennystavoitteet. Peruskorjauksissa tavoitteena on vähintään 15 % pienempi hiilijalanjälki vertailutasoon nähden.  

– Ateneumin rakennushankkeessa tämä tarkoittaa muun muassa suunnitteluratkaisujen ja työmaan toteutuksen energiatehokkuutta, vähähiilisten ja uusiomateriaaleja hyödyntävien tuotteiden käyttöä sekä kiertotalouden toteuttamista suunnittelusta rakentamiseen. Esimerkiksi materiaalien hyödyntämistavoite on 90 % kaikesta materiaalista, kertoo Niininen. 

Peruskorjauksen pääurakoitsijana toimii Rakennus Oy Antti J. Ahola, joka on vastannut myös Kiasman laajasta peruskorjauksesta. Pää- ja arkkitehtisuunnittelijana toimii LPR-arkkitehdit Oy.

 

 
 
 

Uusimmat uutiset